Gerd Elise Lundsten

Hälsa/Träning Allergi/Överkänslighet Hjärta Foto Musik Tankar/Funderingar Relationer

Dåligt bemötande på Äldrecenter!

Publicerad 2012-08-16 06:27:05 i RIS- Huvudlöst bemötande!

16/8-2012 information skickat för 150-11:e gången till:

Dragonen
[email protected]
Dragonen [email protected]


Pälsdjursallergi

Författare:Flemming Andersen, leg. läkare
Uppdaterad:Reidar Grönneberg, docent, överläkare och specialist inom allergi-och lungsjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset
Publicerad: 2008-01-31

Pälsdjursallergi är en överkänslighetsreaktion mot proteiner i pälsdjurs hudflagor, hår, saliv eller urin, som angriper ögon och näsa (hösnuva) och nedre luftvägarna (astma). Det kan också förvärra atopisk dermatit eller ge nässelfeber.
Tipsa en vänTextstorlek: Skriv ut
Läs även
Allergi (överkänslighet)
Vad är allergi?
Allergivänliga hundar
Goda råd vid pälsdjursallergi
Allergitest
Diskutera i forumet
Även om du inte själv har husdjur, är det svårt att undvika att komma i kontakt med deras allergener, de proteiner som man kan vara allergisk mot. Personer som har varit i kontakt med djur bär på allergener. I skolsalar är förekomsten av allergener från pälsdjur hög.

Ofta ses allergi mot hundar och katter, men det förekommer också allergi mot råttor, möss, marsvin, hamstrar, burfåglar, hästar, kor och höns.

Varför får man pälsdjursallergi?
Allergener är proteiner, äggviteämnen, som när de inandas eller kommer i beröring med huden, provocerar kroppen till att bilda motgift (antikroppar). Det gör att ämnet histamin frisätts. Histamin framkallar svullnad och irritation av de övre luftvägarna och framkallar de typiska symptomen för hösnuva och astma. Tendensen till överkänslighet är ofta ärftlig.

Lever man som barn med astmatisk bronkit i ett hus med husdjur, speciellt katt, är risken stor för att utveckla kattallergi så småningom.

Husdjur är en vanligt förekommande del av det moderna livet. Flyttar man in i en lägenhet eller ett hus, är det sannolikt att tidigare ägare haft husdjur. Det kan ta månader, och i moderna täta lägenheter år, innan allergennivån i bostaden är så låg att den inte framkallar ett anfall.

Har du misstanke om allergi mot pälsdjur, så försök vara borta 14 dagar från hemmet och se om symptomen förbättras. Om så är fallet, kan du hos din läkare eller specialist göra ett allergitest för att fastslå diagnosen.

Vad är tecknen på husdjursallergi?
Vid kontakt med husdjur (päls- eller fjäderbeklädda) eller saker som innehåller husdjurs allergener eller genom inandning av husdjurs allergener, kan du uppleva:

Hösnuva. Man nyser och näsan rinner.
Ögonsymptom, som klåda och rinnande ögon.
Astma, visar sig som väsande andning.
Astma hos barn
Försämring av böjveckseksem, som är ihållande kliande utslag i bland annat armbågsveck och knäveck.
Nässelfeber i form av röda, kliande utslag.

Vad kan framkalla symptomen?
Husdjursallergen i omgivningarna
Luftförorening som till exempel tobaksrök
Nedsatt immunförsvar (på grund av medicin eller sjukdom)

Hur kan läkaren ställa diagnosen pälsdjursallergi?
Det räcker oftast att berätta för läkaren när, var och hur man får symptom. Pricktest (allergener sticks in under hudytan och reaktionen avläses) och olika blodprov pekar mot en riktig diagnos.

Möjlig försämring

Du är mer utsatt för andra luftvägsåkommor
Öroninflammationer
Svårigheter med att sova och kronisk trötthet
Försämring av astma, eventuellt utveckling av ett astmaanfall som inte kan hävas

Prognos

Om man lider av pälsdjursallergi är det viktigt att undvika husdjurets allergen så mycket som möjligt, eftersom man har en ökad risk för att utveckla eller förvärra astma. Symptomen kan minskas med behandling, men själva överkänsligheten kan man inte bli av med.

Är svår husdjursallergi den enda allergin man lider av, kan det bli aktuellt med en tillvänjningsbehandling, hyposensibilisering ("vaccination" mot allergenet), en tillvänjningsbehandling med mycket frekventa injektioner av allergen i stigande doser i en period på upp till 5 år.

Vilka läkemedel kan ges?

-Antihistaminer (hämmar överkänslighetsreaktionen) som tablett eller injektion. Minskar allergin vid lätta till svåra symptom.

-Nässprayer med kromoglikat (minskar reaktionen i luftvägsslemhinnan), antihistaminer (hämmar överkänslighetsreaktionen) och slemproduktionshämmande medel var för sig och i kombination vid lätta till svåra symptom eller tillsammans med andra medel.

-Nässprayer med kortikosteroider (inflammationsdämpande) vid måttliga till svåra symptom eller tillsammans med andra medel.

-Ögondroppar med kromoglikat (minskar reaktionen i luftvägsslemhinnan),

-kortikosteroider (inflammationsdämpande hormon),

-antihistaminer (hämmar överkänslighetsreaktionen) var för sig eller i kombination används vid lätta till svåra ögonsymptom.

-Kortikosteroider (inflammationsdämpande hormon),kan övervägas under en kort period i sällsynta svåra fall men bör enbart insättas av ögonspecialist.

-Allergener till tillvänjningsbehandling (hyposensibilisering) mot kända överkänslighetsframkallande ämnen genom injektioner under huden av ökande mängder av det allergen patienten är känslig för. Det är en mycket lång behandling, 3-5 år. Alternativt finns så kallad sublingual(under tungan) hyposensibilisering hittills bara för gräsallergiker och ges varje dag av allergikern själv under tre årsperiod.

Vid astmasymptom kan några av de nedanstående medel användas:

- Läkemedel med kortvarig effekt som verkar avslappande på luftvägsmuskulaturen vid milda, inte dagliga symptom eller tillsammans med inflammationsdämpande hormoner (kortison). Kan användas vid plötsliga försämringar.

-Inhalationsmedel, luftvägsmuskelavslappande (Beta-2-agonister) med korttidsverkan.

-Tablett som hämmar slembildningen och vidgar luftvägarna. Kan användas med luftvägsavslappnande medel (beta-2-agonister) eller förebyggande vid astma utlöst av fysisk ansträngning.

-Inhalationsmedel som verkar avslappande på luftvägsmuskulaturen (kolinhämmande) med korttidsverkan, uteslutande och i kombination med beta-2-agonister.

-Inhalationsmedel med kortikosteroider (inflammationsdämpande) vid symptom som kräver användning av luftvägsmuskelavslappande medel mer än 3 gånger i veckan.

-Inhalationsmedel som verkar avslappande på luftvägsmuskulaturen, långvarig verkan vid svåra dagliga symptom kombinerat med inflammationshämmande medel.

-Tabletter och injektion som verkar avslappande på luftvägsmuskulaturen (beta-2-agonister)

-Tabletter, mixtur, injektion och stolpiller som verkar avslappande på luftvägsmuskulaturen (teofyllin och liknande) med långtidsverkan.

-Tabletter och injektion med kortikosteroider (inflammationsdämpande) vid kraftiga försämringar av symptom, oftast i samband med sjukhusinläggning.

-Inhallationmedel som minskar reaktionen i luftvägsslemhinnan (kromoglikat) kan förebygga anfall vid mild sjukdom.




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gerd Elise

Född 1957. Jag har en Atopisk Polyvalent Allergi som jag är född med. Min viktigaste dag är när jag och Michael träffades för första gången den 9/5-1990. Det var på hans jobb. Vi var ute och åt middag för första gången den 18/5-1990. Vi förlovade oss den 15/9-1991. Vi gifte oss den 3/7-1993. I övrigt får ni lära känna mig genom det jag skriver.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela