Gerd Elise Lundsten

Hälsa/Träning Allergi/Överkänslighet Foto Musik Tankar/Funderingar Relationer

25/9-2013! Äta ute! 'Hurra en allergisk gäst!' Utbildning! Ansvar! Diskriminering!

Publicerad 2013-09-25 22:09:00 i Allergi/Överkänslighet- Behandling!

25/9-2013! Äta ute! Kompletterad! 'Hurra en allergisk gäst!' Utbildning! Ansvar! Diskriminering!
 
Restauranger Cafeer o Krogar mm ska inte slippa undan att ta sitt ansvar för vår allergi o överkänslighetsanpassade mat fika osv genom att säga att
'Det är samma miljö!'
Eller säga att
'Vi kan inte garantera!'
 
Det det är att göra det lätt för sig. Det är att diskriminera mobba o kanske tom vara nazzistiskt....
 
Restauranger kafeer barer konditorier osv osv kan skicka sin personal på kurser i 'Säker mat!' 'Hurra en allergisk gäst!' enligt nedan.
 
Jag återkommer m aktuella kontaktuppgifter till Astma- o Allergiförbundet o dess utbud av kurser om mat. Det var svårt att hitta aktuella uppgifter via nätet. Så jag återkommer m aktuella uppgifter.
 
Från Astma-Allergiförbundets hemsida:
 
Citat:
MER INFORMATION

Hurra en allergisk gäst
Flera led i arbetet ska fungera bra på en restaurang för att gäster med allergi eller annan överkänslighet ska
kunna äta där; planering och inköp, förvaring, bordsbeställning, beredning, tillagning, servering och städning.

Hurra, en allergisk gäst! ger all information som behövs för att restaurangen ska kunna laga säker mat för alla.
Vem som gör vad på en restaurang varierar. Därför har vi valt att fokusera på de olika arbetsmomenten, istället
för på yrkesrollerna.

Kursen är uppbyggd kring fyra enkla grundregler. Om restaurangen klarar dem, så klarar ni allt!

Ni ska bara:
1. ha kunskap om matens innehåll
2. kunna informera om matens innehåll
3. hålla isär råvaror och redskap i köket
4. hålla rent


Baskursen Hurra, en allergisk gäst! riktar sig till all restaurangpersonal – att serva en gäst med matallergi är nämligen ett lagspel. Det är lika viktigt att utbilda serverings- och städpersonal, som personalen i köket. Kan du inte skicka hela din personal på kurs är det bra om du väljer ut representanter för varje yrkeskategori.

Var och när?
Baskurser arrangeras överallt i landet, utifrån önskemål och behov. Vi har för tillfället sex legitimerade utbildare
som reser runt och håller kurser. Flera restauranger på en ort eller i en region kan gå samman och beställa en kurs.

Kurser kan också arrangeras för enskilda restauranger. Deltagarantalet bör vara 15-25 personer per kurs.

Du kan anmäla din personal direkt på hemsidan. Vill du veta mer eller beställa en egen kurs – och därmed bestämma både tid och plats för kursen – är du välkommen att kontakta Marianne Jarl, projektledare på Astma- och Allergiförbundet,
telefon 08–506 28 200 eller 076–141 88 90. (Tfn-nummren stämmer!)

Omfattning
Baskursen omfattar en halvdag (fyra timmar) och inkluderar föredrag och grupparbeten.

Pris
Kursen kostar 2 000 kronor per deltagare. Moms på 25 procent tillkommer. När kurser arrangeras för enskilda restauranger kan eventuella kostnader för kursledarens
resa och hotell tillkomma.

Kursdokumentation
Alla som går baskursen får en praktisk handbok och ett diplom. Handboken kan också beställas separat från Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR).
Medlemmar i SHR betalar 75 kronor + moms per bok, övriga 120 kronor + moms. Beställ boken på telefon 08–762 74 00

(Min tfn-nummerkontroll: 08–762 74 00Visita- Svensk Besöksnäring
Sveav. 25
111 34 STOCKHOLM.
Varit in o kollat på hemsidan. Hittar inte ngn planerad kurs.)

Slut citat!

 



 

23/9-2013! Äta ute! Glömde fråga om matens innehåll. RIS-Huvudlöst beteende hos mig själv!

Publicerad 2013-09-24 03:08:46 i Allergi/Överkänslighet- Behandling!

 23/9-2013! Äta ute! Glömde fråga om matens innehåll. RIS-Huvudlöst beteende hos mig själv!
 
Jag , Michael o hans syster var ute o åt på den utmärkta restaurang Maria m sin mkt trevliga personal i måndags efter att vi gjort bort en del ärenden innan affären ifråga stängde.
 
Jag tog pepparstek o glömde bort att fråga om maträtten innehöll ngt mer utöver det som stod på menyn. Jag glönde också bort att be dom använda en särskild stekpanna osv osv......
 
Det får jag sota för nu kring 2-tiden i natt den 24/9-2013. Det började klia överallt...... Inte kul alls. Jag är då i alla fall inte illamående o kräksjuk. Det är ju bra.
 
Nu funderar jag över vilken antihistamin jag ska ta.....
 
Jag har en tablett Rinomar som jag tar 1 ggr 2 av normalt sett. O som jag kan ta 1 ggr 3 av. Det blir bra. Jag tar en sådan. O så en halv tablett Prednisolon. Då ska nog klådan ge sig på ngn 1/2-timme 3-kvart.
 
Det är under all kritik att jag själv glömmer bort att fråga om matens innehåll o tala om att det ska o måste stekas/kokas/friteras osv separat i egen panna.....
 
Jag skäms! 
 
En förklaring är att jag ibland förtränger kravet på matens anpassning pga jag är så  less på att bli dåligt bemött..... DET är inte en acceptabel ursäkt från min sida sett.
 
Jag måste fortsätta kämpa för min rätt till god hälsa. Om jag så blir hundra år så får jag inte sluta fråga o vara besvärlig o begära anpassning. 

15/9-2013! Äta ute! ROS- Föredömligt bemötande!

Publicerad 2013-09-17 12:18:05 i Allergi/Överkänslighet- Behandling!

15/9-2013! Äta ute! ROS- Föredömligt bemötande!
 
Av diverse orsaker så blev det så att vi åt middag ute i söndags den 15/9-2013! Jag o min make Michael mfl hade haft för oss en hel del så vi åt middag på FRASSES innan vi handlade på COOP Umeå.
 
Jag måste säga att det var verkligen befriande o mentalt avstressande att få höra att dom inte samfritterade fiskt o pommes. Utan att dom hade skilda frittöser.
Det kändes lika befriande o trygg m det faktum att matens innehållsförteckning kom fram på en gång. Schvish sa det bara då pärmen flög fram o landade på kassadisken.
Det var rent roligt att se o höra hur personalen samarbetade. Fantastiskt skönt!
Resultatet blev fritt från reaktioner i munhåla o svalg osv. O en lugn mage utan histamintriggad extrem saltsyraproduktion. En saltsyraprobuktion som inte dämpas av vilken antihistamin som helst. Inga hudutslag el andra senare reaktioner uppkom heller.
 
Ett restaurangbesök som mao gav mkt god mersmak i både gom själ o hjärta. 😍🎶🎉😘 Ngt som gör att vi kommer att fara dit igen. 
 

Om

Min profilbild

Gerd Elise

Född 1957. Jag har en Atopisk Polyvalent Allergi som jag är född med. Min viktigaste dag är när jag och Michael träffades för första gången den 9/5-1990. Det var på hans jobb. Vi var ute och åt middag för första gången den 18/5-1990. Vi förlovade oss den 15/9-1991. Vi gifte oss den 3/7-1993. I övrigt får ni lära känna mig genom det jag skriver.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela