Gerd Elise Lundsten

Hälsa/Träning Allergi/Överkänslighet Hjärta Foto Musik Tankar/Funderingar Relationer

17/11-2014! Minska risk för allergi-överkänslighet 3: sug på nappen!

Publicerad 2014-11-17 12:46:37 i Allergi/Överkänslighet- Behandling!

17/11-2014! 
 
Minska risk för allergi-överkänslighet 3: sug på nappen!

Minskad allergirisk hos barn vars föräldrar suger på barnets napp
NYHET: 2013-05-06

http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/minskad-allergirisk-hos-barn-vars-foraldrar-suger-pa-barnets-napp.cid1168564

Livsstilen har stor betydelse för risken att utveckla allergi, men enkla tips om hur man kan skydda sitt barn har hittills saknats. Forskare vid Sahlgrenska akademin visar nu att vanan att rengöra barnets napp genom att suga på den stärker barnets allergiskydd.

När barnet tappar sin napp i golvet brukar föräldern göra den ren på något sätt, innan den hamnar i barnets mun igen. Vanligt är att man sköljer den under kranen, vissa kokar nappen och andra stoppar den i sin egen mun och suger på den innan den ges tillbaka till barnet.

Rengöringsmetod påverkar allergirisken
Allergiforskaren Agnes Wold och hennes kollegor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, undersökte hur nappanvändning och rengöringsmetod påverkade risken för eksem vid 1,5 och 3 års ålder i en grupp om 184 barn som följts från födseln och framåt.

Att över huvud taget använda napp under barnets första 6 månader tycktes inte påverka risken att utveckla allergi, visar studien. Att koka nappen gav inte heller någon statistiskt säker påverkan på allergiutvecklingen. Däremot såg man att barn vars föräldrar sög på deras napp endast hade en tredjedel så mycket eksem vid 1,5 års ålder som barn vars föräldrar inte hade den vanan. Den allergiskyddande effekten höll i sig även vid 3 års ålder.

Överför bakterier till barnet
Forskarna tror att munbakterier förs över från förälder till barn när föräldrarna suger på barnets napp, eftersom man kunde se skillnad på bakteriefloran i munnen mellan barn vars föräldrar sög på nappen och barn vars föräldrar inte hade den vanan. Att tidigt etablera en rik bakterieflora kan stimulera immunsystemets utveckling och förbättra dess funktion, är forskarnas teori.

Finns det några nackdelar eller faror med att suga på barnets napp, såsom ökad infektionsrisk?

–Vi har undersökt det, och vi fann att barn till föräldrar som sög på sitt barns napp inte hade fler luftvägsinfektioner under de första åren än andra barn, säger Agnes Wold.

Studien Pacifier cleaning practices and risk of allergy development publiceras i juninumret av den vetenskapliga tidskriften Pediatrics och blir tillgänglig i elektronisk form 6 maj. Studien har gjorts av ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin som består av barnläkare, mikrobiologer och immunologer.

Länk till artikel

Kontakt:
Agnes Wold, professor vid avdelningen för infektionssjukdomar, institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
[email protected]
Tel: 031-342 46 17
Mobil: 0733-22 00 47

Bill Hesselmar, överläkare vid Drottning Silvias Silvias barn- och ungdomssjukhus och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Bill Hesselmar, överläkare vid Drottning Silvias Silvias barn- och ungdomssjukhus och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
031-343 40 00
[email protected]

AV: KRISTER SVAHN
031 786 38 69

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gerd Elise

Född 1957. Jag har en Atopisk Polyvalent Allergi som jag är född med. Min viktigaste dag är när jag och Michael träffades för första gången den 9/5-1990. Det var på hans jobb. Vi var ute och åt middag för första gången den 18/5-1990. Vi förlovade oss den 15/9-1991. Vi gifte oss den 3/7-1993. I övrigt får ni lära känna mig genom det jag skriver.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela