Gerd Elise Lundsten

Hälsa/Träning Allergi/Överkänslighet Hjärta Foto Musik Tankar/Funderingar Relationer

24/11-2014! Läkarintyg!

Publicerad 2014-11-24 02:22:01 i Allergi/Överkänslighet- Behandling!

24/11-2014! Läkarintyg!
 
Jag har ett läkarintyg på min omfattande allergi o överkänslighet o dess krav. 
 
Jag har fått detta fär att stärka mina möjligheter att få dem medicinska sjukdomens krav tillgodosedda utan bråk tråkningar mobbing el diskriminering.
 
Jag kan inte gärna lägga ut detta intyg på nätet Som ngn form av bevis på att jag verkligen är allergisk o överkänslig i den omfattning som jag beskriver det.
 
Det är ett egentligen anmärkningsvärt att jag (mfl?) ska vara tvingade att ha med mig en kopia av ett skrivet intyg överallt......för att få sjikdomens krav tillgodosedda....
 
Men så är det!

18/11-2014! Humor! Morgongymnastik!

Publicerad 2014-11-18 09:01:15 i SKYDD

18/11-2014! Humor! Morgongymnastik!
 
Jag har det inte roligare än jag gör det på dagarna. Det är värt varenda minut jag lägger ned på att träna min humor.
 
Det är ett effektivt skydd:
•mot tristess.
•mot dåligt humör!
•mot GriiinOlla!
Hahahahahahahahaaaaaaaaaahhhhhhh.........
 
??????!!!!!.....
 
Ghaaaaaah! Videon var för nog för stoooor! 
Eller va de nu va för feeel.......
Jag återkommer m en klippt version....
 

17/11-2014! Minska risk för allergi-överkänslighet 3: sug på nappen!

Publicerad 2014-11-17 12:46:37 i Allergi/Överkänslighet- Behandling!

17/11-2014! 
 
Minska risk för allergi-överkänslighet 3: sug på nappen!

Minskad allergirisk hos barn vars föräldrar suger på barnets napp
NYHET: 2013-05-06

http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/minskad-allergirisk-hos-barn-vars-foraldrar-suger-pa-barnets-napp.cid1168564

Livsstilen har stor betydelse för risken att utveckla allergi, men enkla tips om hur man kan skydda sitt barn har hittills saknats. Forskare vid Sahlgrenska akademin visar nu att vanan att rengöra barnets napp genom att suga på den stärker barnets allergiskydd.

När barnet tappar sin napp i golvet brukar föräldern göra den ren på något sätt, innan den hamnar i barnets mun igen. Vanligt är att man sköljer den under kranen, vissa kokar nappen och andra stoppar den i sin egen mun och suger på den innan den ges tillbaka till barnet.

Rengöringsmetod påverkar allergirisken
Allergiforskaren Agnes Wold och hennes kollegor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, undersökte hur nappanvändning och rengöringsmetod påverkade risken för eksem vid 1,5 och 3 års ålder i en grupp om 184 barn som följts från födseln och framåt.

Att över huvud taget använda napp under barnets första 6 månader tycktes inte påverka risken att utveckla allergi, visar studien. Att koka nappen gav inte heller någon statistiskt säker påverkan på allergiutvecklingen. Däremot såg man att barn vars föräldrar sög på deras napp endast hade en tredjedel så mycket eksem vid 1,5 års ålder som barn vars föräldrar inte hade den vanan. Den allergiskyddande effekten höll i sig även vid 3 års ålder.

Överför bakterier till barnet
Forskarna tror att munbakterier förs över från förälder till barn när föräldrarna suger på barnets napp, eftersom man kunde se skillnad på bakteriefloran i munnen mellan barn vars föräldrar sög på nappen och barn vars föräldrar inte hade den vanan. Att tidigt etablera en rik bakterieflora kan stimulera immunsystemets utveckling och förbättra dess funktion, är forskarnas teori.

Finns det några nackdelar eller faror med att suga på barnets napp, såsom ökad infektionsrisk?

–Vi har undersökt det, och vi fann att barn till föräldrar som sög på sitt barns napp inte hade fler luftvägsinfektioner under de första åren än andra barn, säger Agnes Wold.

Studien Pacifier cleaning practices and risk of allergy development publiceras i juninumret av den vetenskapliga tidskriften Pediatrics och blir tillgänglig i elektronisk form 6 maj. Studien har gjorts av ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin som består av barnläkare, mikrobiologer och immunologer.

Länk till artikel

Kontakt:
Agnes Wold, professor vid avdelningen för infektionssjukdomar, institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
agnes.wold@microbio.gu.se
Tel: 031-342 46 17
Mobil: 0733-22 00 47

Bill Hesselmar, överläkare vid Drottning Silvias Silvias barn- och ungdomssjukhus och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Bill Hesselmar, överläkare vid Drottning Silvias Silvias barn- och ungdomssjukhus och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
031-343 40 00
bill.hesselmar@vgregion.se

AV: KRISTER SVAHN
031 786 38 69

17/11-2014! Minska risk för allergi-överkänslighet 2: sug på nappen!

Publicerad 2014-11-17 12:44:45 i Allergi/Överkänslighet- Behandling!

17/11-2014! 

Minska risk för allergi-överkänslighet 2: sug på nappen!

http://www.barnakuten.nu/allergier/sug-pa-barnens-nappar-och-minska-allergirisken/

Sug på barnens nappar och minska allergirisken!
6 maj, 2013Allergierdoktorcecilia
I förra veckan skrev jag om allergier – immunsystemets fobier. Där förklarar jag att allergier uppstår när kroppens immunsystem inte riktigt lyckas lära sig att nötter, eller pollen, eller labradorpäls, eller äggviteprotein, är ofarligt och reagerar som om det är farligt.

Varför reagerar immunsystemet med allergi?

Vad det är som gör att immunsystemet får dessa fobier, och alltså inte lyckas skilja farligt från ofarligt, forskas det mycket om. Vi vet att allergisk benägenhet går i familjer, men också att de blivit enormt mycket vanligare de senaste decennierna. Barn i länder med hög hygienisk standard är mer allergiska än barn i länder med låg sådan, och barn på lantgård är mindre allergiska än barn i staden.

Min vän professor Agnes (Wold) och hennes forskarkolleger har idag publicerat en artikel om att föräldrars nappsugande minskar barnens risk för allergi. Den publiceras idag i Pediatrics, en av världens främsta barnläkartidskrifter.

Agnes och hennes kolleger har undersökt 184 barn från födseln till tre års ålder. De flesta barnen hade minst en allergisk förälder. Barnläkare undersökte om barnen hade symtom på allergi vid ett och ett halvt och tre års ålder. När barnen var 6 månader gamla intervjuades föräldrarna om hur de brukade rengöra barnens nappar när de blivit smutsiga. När barnen var 4 månader togs salivprov där bakteriefloran undersöktes.

Napp skyddar inte mot allergi

Tre fjärdedelar av barnen använde napp vid 6 månaders ålder. Att använda napp skyddade i den här studien inte mot allergi jämfört med att inte göra det.

Föräldrars nappsugande skyddar mot allergi!

Föräldrarna till 65 barn berättade att de brukade suga på sina barns nappar för att ”rengöra” dem. Vid ett och ett halvt års ålder var risken för astma hos barnen vars föräldrar sugit på deras nappar sänkt, liksom risken för eksem. Skyddet för eksem satt i ända till tre års ålder, däremot inte skyddet för astma.

Föräldrars nappsugande ger inte mer förkylningar

Forskarna undersökte också om barn till föräldrar som sög på deras nappar fick fler infektioner som spädbarn, det skulle man ju kunna tänka sig i och med att förkylningsvirus också kan följa med en napp. Så var det inte, kanske för att förkylda föräldrar lät bli att suga på barnens nappar just då? Eller så gjorde de inte det, men barnen blev ändå inte förkylda.

Onödigt att koka napparna

Inga fördelar sågs i studien med att koka nappar.

Kanske är det salivens snällbakteriers förtjänst

I mammas mage har ett barn inte en enda bakterie. Så fort barnet föds börjar bakterier att bosätta sig på barnets hud, i dess mun, mage och tarm. Vi samverkar med våra bakterier, och det verkar vara av vikt vilka bakterier som bosätter sig hos oss, helst vill vi ha snällbakterier som samverkar fint med vårt immunsystem.

Bakterierna i saliven hos de barn vars föräldrar sög på deras nappar skilde sig från barnen vars föräldrar inte sög på napparna. Kanske är det en mekanism bakom skyddet, att föräldrarnas bakterieflora överförs till barnet tidigt.

Nappsugande extra viktigt efter kejsarsnitt!

Även vaginal förlossning skyddade mot eksem, i denna liksom i tidigare studier. Vid en vaginal förlossning utsätts barnet under många timmar för mammans slidbakterier och även för hennes tarmbakterier, vilket verkar vara gynnsamt jämfört med att mest utsättas för hudbakterier (som efter ett kejsarsnitt). Barn som föddes med kejsarsnitt och vars föräldrar inte sög på napparna hade också högst eksemförekomst i hela studien.

17/11-2014! Minska risk för allergi-överkänslighet 1: livsmedel!

Publicerad 2014-11-17 12:41:00 i Allergi/Överkänslighet- Behandling!

17/11-2014!
 
Minska risk för allergi-överkänslighet 1: livsmedel!

Mat för barn 0 till 5 år > Ska man vänta med vissa livsmedel......

http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-for-smabarn/Ska-man-vanta-med-vissa-livsmedel-till-spadbarn-som-har-allergiska-foraldrar/

Ska man vänta med vissa livsmedel till spädbarn som har allergiska föräldrar?
Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print
Lyssna
För barn som har allergiska föräldrar gäller samma råd som till övriga barn: det är bra att introducera alla livsmedelsgrupper, inklusive fisk, ägg och mjölk, under barnets första levnadsår. Eftersom ägg och fisk bidrar med viktiga näringsämnen är det bra om de ingår i kosten när barnet börjar få vanlig mat.

Forskningen visar att risken för att barn ska utveckla allergi inte minskar om ägg, mjölk och fisk introduceras efter ett års ålder. Detsamma gäller för jordnötter och nötter. Om man ger jordnötter och nötter är det viktigt att ge små bitar. Små barn kan sätta hela nötter i halsen.

När det gäller vilken modersmjölkersättning man ska välja till barn som inte ammas och som har allergisk ärftlighet kan barnavårdscentralen ge råd.
Uppdaterad: 2014-02-06
Läs mer » Kostråd för spädbarn
Läs mer i frågor och svar » Vad ska man göra om man tror att barn inte tål ett visst livsmedel?

Om

Min profilbild

Gerd Elise

Född 1957. Jag har en Atopisk Polyvalent Allergi som jag är född med. Min viktigaste dag är när jag och Michael träffades för första gången den 9/5-1990. Det var på hans jobb. Vi var ute och åt middag för första gången den 18/5-1990. Vi förlovade oss den 15/9-1991. Vi gifte oss den 3/7-1993. I övrigt får ni lära känna mig genom det jag skriver.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela