Gerd Elise Lundsten

Hälsa/Träning Allergi/Överkänslighet Hjärta Foto Musik Tankar/Funderingar Relationer

Hamstringskadan nr 2!

Publicerad 2012-11-24 14:14:01 i Kategori?

Damfotboll.com

Citat:
Rehabilitering av hamstringsskada
Publicerad 04 september 2012, 14:14
En bristning i hamstringsmuskulaturen är för en fotbollsspelare en allvarlig skada. För att konsekvenserna av skadan ska bli så små som möjligt är det mycket viktigt med bra rehabilitering. Denna artikel är en fortsättning av den tidigare publicerade artikeln "Hamstringsskada – en skada att ta på allvar" hämtad ifrån Marta Fotbollsmagasin.

Som grund för bra rehabilitering krävs en så specifik diagnos som möjligt. En kliniskt ställd diagnos är förmodligen den mest förekommande. Den är givetvis inte lika säker som en diagnos som ställs med hjälp av magnetkamera eller ultraljud. En ledstjärna vid rehabiliteringen är att successivt stegra belastningen på den skadade muskeln. Detta för att få optimal läkning och i senare skede skapa en stark ärrvävnad som klarar av de belastningar som idrotten kräver.
Denna artikel beskriver i stora drag upplägget på rehabilitering, sedan är det givetvis viktigt att den utformas efter varje individs skada och övrig fysisk status. En förutsättning för ett gott resultat är att en kunnig sjukgymnast eller naprapat ansvarar för rehabiliteringen.
Kort om skadan
I förra numret av Marta beskrev vi hur muskelskador på lårets baksida kan vara orsak till lång tids frånvaro från träning och match. En viktig parameter för hur lång rehabtid som krävs är hur närma musklernas ursprung på sittbensknölen som skadan är placerad. Ju närmare sittbensknölen ju längre rehabtid krävs. De skador som sker närmast sittbensknölen är oftast utlösta av en hastig och extrem förlängning av musklerna på lårets baksida och den muskel som vanligtvis drabbas av denna skada är Semimembranosus (typ 1) Rehabtiden för att nå till full träning och spel vid den här formen av skada har i studier visat sig vara mellan 6 och 12 månader.
Den andra typskadan (typ 2) orsakas i stället av en bristning i själva muskulaturen då den arbetar extremt tungt och explosivt, t.ex. under en rusch. Skadan är då placerad längre från sittbensknölen, vanligtvis i Biceps femoris muskelbuk. Den här skadan har mer dramatisk debut med stora smärtor, blödning som ger svullnad och blånad samt oförmåga att gå på benet. Generellt läker typ 2 skadan betydligt snabbare än de som utlöses av extrem förlängning av muskeln och inte alls har så våldsam debut. Rehabtiden för den här formen av skada ligger vanligtvis mellan 5 – 20 veckor.
Riktlinjer för rehab
De första dagarna efter skadetillfället består behandlingen av vila och avlastning. Är det en typ 2 skada behövs förmodligen kryckkäppar vid gående och åtgärder för att minska svullnad i skadeområdet och däromkring.
Riktlinjerna för rehabträningen är att undvika alla aktiviteter där det är risk att ”slå upp” skadan igen. Börja rehabträningen på en mycket låg belastningsnivå (gärna med excentrisk belastning av den skadade muskeln, vilket innebär belastning av muskeln då den förlängs). Det är ok att det gör lite ont i skadeområdet (skattad smärta 4-5 på VAS skalan)) vid utförandet av rehabövningarna. Det får inte förekomma huggsmärtor eller ökad smärta dagen efter träning. Om det gör det, undvik att utföra rörelsen i den del av rörelsebanan där huggsmärtan uppkommer eller backa till mindre krävande övningar
Några tips
Jogging med små steg brukar fungera betydligt bättre än gående och även än cykling. Lätt jogging med små steg och till att börja med 5-10 minuter kan testas redan efter ca 1 vecka.
I avlastande/smärtlindrande syfte finns god erfarenhet av så kallad ”muskeltejpning” med K-tape av den skadade muskeln. Den metoden får dock aldrig användas för att en spelare ska kunna spela och vara skadad, det bäddar för att skadan slås upp igen och blir mer allvarlig än tidigare.
Innehållet i denna artikel är grundat på Carl Asklings kurs inom området bristningar i hamstringsmuskulaturen tillsammans med våra egna erfarenheter av arbete med patienter med denna skada.
För att lära mer om diagnostik och rehabilitering av en bristning i musklerna på lårets framsida rekommenderar vi varmt Carl Asklings kurser på Gymnastik- och Idrottshögskolan
Mailadress till Carl: carl.askling@gih.se
VAS-skalan – se avsnittet ”Smärthanteringsmodell sid 55 i boken Nya Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering: Thomeè, Swärd, Karlsson
Text: Torsten Larsson Leg Sjukgymnast Metropolen/Bodynfo & Karin Holmberg Leg Sjukgymnast Metropolen
Illustrationer: Bertil Nordström, Besteco. Samtliga verksamma i Östersund
Slut citat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gerd Elise

Född 1957. Jag har en Atopisk Polyvalent Allergi som jag är född med. Min viktigaste dag är när jag och Michael träffades för första gången den 9/5-1990. Det var på hans jobb. Vi var ute och åt middag för första gången den 18/5-1990. Vi förlovade oss den 15/9-1991. Vi gifte oss den 3/7-1993. I övrigt får ni lära känna mig genom det jag skriver.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela