Kokt rimmad fläsklägg!
Kokt rimmad fläsklägg som vi gjorde för några dagar sedan o förvarat kallt:
När jag kokade läggen så kokade jag först upp ordentligt o bytte vatten o sköljde av läggarna o skrubbade grytan o fyllde på med nytt vatten.
Därefter hade jag i följande:
-En massa salt så att det i princip smakar sticksalt.....
-En skrubbad o skivad stor morot
-Skalad o skivad gul lök
-Skalet från 8 st skrubbade potatisar
-Skalad: skrubbad o lätt förskalad rensad kålrot.
-en matsked vitpeppar
-en msk kryddpeppar
-en msk fänkål
-en msk rosmarin
-en msk timjan
-en bunt lagerblad
När potatisen kokat klart hälls potatisvattnet i den färdiga buljongen.
När allt kokat så att köttet lossnar från benen så silas spadet över till en annan gryta. O dom urkokade grönsaks- o kryddresterna kastas i komposten.
Köttet med svål o fett skärs i småbitar.
Man kan göra en god löksås på buljongen. Med potatismljöl o lite vatten till angenäm smak o belåtenhet....
Av spadet som är kvar så får man flera omgångar med ett blötspad som är väldigt gott o näringsrikt. Faktiskt! Hur många ggr det räcker till beror på hur många som ska äta varje gång....